Czekoladowe romanse kulinarne, czyli niezwykłe połączenie smaków
Historia kulinariów bazująca na tradycyjnych przepisach bez „twista” to już przeszłość. Kuchnie świata są coraz bardziej otwarte na to, co nowe.
Historia kulinariów bazująca na tradycyjnych przepisach bez „twista” to już przeszłość. Kuchnie świata są coraz bardziej otwarte na to, co nowe. Słodko kwaśne, pikantna słodycz? To już znamy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, zwłaszcza kiedy na wyciągnięcie ręki mamy do wykorzystania składniki wszelkiego pochodzenia. Gorzka czekolada idealnie zgrywa się z pikanterią. Sięgnijcie po królową ostrości - papryczkę chilli - a my powiemy Wam jak połączyć ją z wyśmienitą czekoladą. Mamy na to sposób! Przeniesiemy Cię z łatwością do aromatycznego Meksyku.
Gorąca, Meksykańska czekolada z chilli
Składniki:
150 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
Tabliczka gorzkiej czekolady
Pół łyżeczki cynamonu ⅓ łyżeczki chili w proszku
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku podgrzej (nie zagotuj) mleko ze śmietanką. Startą czekoladę wrzuć do podgrzanego mleka ze śmietanką i energicznie mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady. Kiedy składniki połączą się, dodaj chili i cynamon. Zagotuj całość i zdejmij z palnika. Rozlej do ulubionych kubeczków- wedle uznania udekoruj bitą śmietaną lub pokruszoną białą, lub rubinową czekoladą. Najważniejszy krok- delektuj się pysznym połączeniem pikanterii ze słodyczą!